Kes on Bedriye Tahir Gökmen?

Bedriye Tahir Gökmen on esimene Türgi naispiloot. Teda tuntakse kui Gökmen Bacı. 1932. aastal alustas ta lennunduskoolitust Vecihi lennukoolis. Riigiteenistujana jätkates jätkas ta oma lennuõpet. Märgi sai ta 1933. aastal. Abdurrahman Türkkuşu andis talle hüüdnime Gökmen. Gökmen Bacına tuntud Bedriye Tahir võttis perekonnanime Gökmen 1934. aastal, kui võeti vastu perekonnanime seadus.

Bedriye Tahir sai palju reageeringut ja kohtas oma lennundustegevuse tõttu takistusi. Lennunduse eest karistati teda pensioniga ja lõpuks vallandati ta töölt.

1934. aastal taotles Vecihi kool, et õhuväe peasekretariaat testiks õpilasi märkide kinnitamiseks. Kui eksamikomisjon tuli, oli kooli ainus aktiivne lennuk kriminaalkorras, eksamit ei saanud pidada, kool suleti, kui komisjon keeldus uuesti tulemast ja Gökmen Bacı pilooti ei kinnitatud. Omal ajal vallandatud Bedriye Tahir Gökmeni hilisem elu pole teada. Esimene Türgi naine asus aga lennundusajaloos oma kohale piloodina.

Günceleme: 24/05/2020 10:56

Sarnased reklaamid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.


*